Wat is Geocaching?

Geocaching staat ook onder andere namen bekend, o.a. The GPS Stash Hunt. Geocaching is de standaard benaming. Het woord Geocaching is samengesteld uit GEO wat staat voor Geografie en Caching wat staat voor het verstoppen van een schat (cache).

Eigenlijk is het heel simpel: het is schat zoeken met behulp van een GPS.

legendc.gif

Een GPS bepaalt met behulp van satellieten waar je precies bent. Dit wordt o.a. gebruikt in navigatiesystemen in auto's. De GPS bepaalt op basis van signalen die hij van de satellieten ontvangt op welke coördinaten (de vakjes op de kaart) hij zich bevindt. Dit kan vaak vrij nauwkeurig, tot op een of enkele meters.

cache.jpg

Een cache wordt ergens verstopt en vervolgens worden de coördinaten van de verstopplaats op internet ( www.geocaching.nl) gepubliceerd. Vervolgens kun je met die coördinaten de cache gaan zoeken.

cache.jpg

Op de verschillende sites (elk land heeft er wel een) en wereldwijd overkoepelend op www.geocaching.com staan de caches.
Je haalt hier je info en gaat zoeken. Als je vervolgens de cache hebt gevonden laat je in het logboekje van de cache een berichtje achter. Op de website kun je vervolgens ook je bezoek loggen.

etrec.gif

Vaak zit er in de cache (het blijft toch een schat) ook nog leuke dingentjes die kunnen worden geruild. Dit maakt het voor mensen met kinderen ook een erg leuke bezigheid. Het is natuurlijk pas leuk als de cache niet zomaar gevonden kan worden. Veel caches zijn bijvoorbeeld multi-caches. Je wordt dan van punt naar punt gestuurd, steeds de coördinaten van het volgende punt verzamelend. Het kan bijvoorbeeld dat je het startpunt krijgt en daar ergens de coördinaten van het volgende punt (punt 2) moet vinden, op punt 2 vind je de coördinaten van punt 3 etc etc. Alles achter elkaar kan het dan een flinke wandeling zijn.


Volgende pagina