Klimmen

Klimmen

In 1995 liep ik met een vriend samen stage in Delft. Die vriend was al wat langer aan het klimmen en ik had, na het lezen van een artikel, ook wel interesse. Dus: ik ging een keer mee. Dit was in de klimhal in Schiedam, deze bestaat inmiddels niet meer. Het was in een keer duidelijk: ik was er helemaal weg van. En vanaf dat moment klommen we elke week.

Helaas: toen was de stage afgelopen en ik ging weer terug naar Utrecht. Het klimmen verwaterde door andere druktes zoals afstuderen.

carabine.gif

5 jaar later In 2000 met een collega het klimmen weer op gepakt, en fanatiek elke week gaan klimmen. Maar toen gooide het werk roet in het eten: een opdracht in Londen, 6 maanden daar heen. Tja, het klimmen verwaterde weer.... ook toen ik weer terug was in NL.

qd.gif

Weer 5 jaar later: 2005. Weer een opdracht in Londen en daar eens gekeken of er niet wat te klimmen viel. En jawel: 3 klimhallen. De spullen uit NL meegenomen en aan de gang: klimmen!! Eerst met een beginners cursus begonnen. Niet alleen om alles weer een beetje in de vingers te krijgen (letterlijk op een bepaald gebied), maar ook om wat klim-maatjes te leren kennen. Het leren kennen van de klim-maatjes lukte (Aaron, Terry) en als snel klom ik weer elke week, vaak in het weekend 2 dagen achter elkaar.

Weblog

Weer in NL. Merel en ik proberen zeker 1 per week te klimmen. Na veel pogingen is het eindelijk gelukt haar de klimhal in te krijgen. En jawel, ze vindt het ook leuk. Helaas zit alleen haar hoogtevrees nog 'een beetje' in de weg af en toe, maar: we klimmen. Het is dus heel goed mogelijk om met hoogtevrees te gaan klimmen. Sterker nog: ik heb al van vrij veel mensen gehoord die juist zijn gaan klimmen om van hun hoogte vrees af te komen.
Het is nu heel sterk mijn voornemen te blijven klimmen, en niet in 2010 (het gaat tenslotte steeds in intervallen van 5 jaar) weer opnieuw te moeten beginnen.

screwgate.gif

Wat is er nu zo leuk aan klimmen. Lastig uit te leggen, maar ik zal een poging wagen. Ik heb het altijd al leuk gevonden om te klimmen. Vroeger natuurlijk bomen, speeltoestellen etc etc zal wel iets uit de oertijd zijn, we blijven tenslotte ook maar een soort apen.

rope.gif

Maar ook als sport is het erg leuk: je gebruikt letterlijk je hele lijf: je armen (duh!) maar heel sterk je benen. Ook je coördinatie en motoriek en vooral tactiek is erg belangrijk, alleen met sterke armen en benen kom je er niet. Botweg omhoog raggen houdt gewoon op een bepaald moment op, dan kom je niet meer boven. Veel belangrijker dan kracht is tactiek en techniek.

carabine.gif
Ik klim verder